No-claim korting

Een grote stimulans bij de autoverzekering om te proberen schadevrij te blijven rijden is natuurlijk de no-claim korting. De no-claim korting kan ervoor zorgen dat de een letterlijk 2 maal zo weinig voor een autoverzekering betaalt als een ander. Het mag al wel bekend zijn dat de no-claim korting opgebouwd wordt met schadevrije jaren. Ga je een autoverzekering afsluiten terwijl je nog niets hebt opgebouwd, dan zul je alsnog no-claim korting krijgen, puur om het feit dat je al hoog instroomt en vervolgens dus moet laten zien dat je de korting ook kunt handhaven. Maak je namelijk schade, dan zal de korting slinken of zelfs in zijn geheel verdwijnen.

Bonus malus

no-claimNo-claim korting werkt aan de hand van het bonus malus systeem, waarbij bonus staat voor het stijgen van je no-claim korting en malus voor de daling hierin. Je moet niet denken dat op het moment je al je no-claim korting verspeeld hebt je op de meest dure autoverzekeringspremie terecht bent gekomen, want dit is niet het geval. Indien je namelijk een notoire schaderijder bent kun je hiervoor worden ‘bestraft’ met een nog hogere premie. Volgens het bonus malus systeem kom je dan in de min te staan en dit resulteert dus in het betalen van meer geld voor nog altijd dezelfde autoverzekering.

No-claim verschilt per autoverzekeraar

Zowel het stijgen als dalen in het bonus malus systeem als ook de no-claim korting die aan bepaalde schadevrije jaren wordt gekoppeld is iets wat allemaal door autoverzekeraars geregeld wordt. Dit regelen zij niet samen en dus kunnen 5 schadevrije jaren bij de ene autoverzekeraar meer aan no-claim korting opleveren dan bij de ander. Je ziet dus dat er bij een autoverzekering afsluiten wel met meerdere zaken rekening gehouden dient te worden, want zeker de no-claim korting speelt een belangrijke rol bij een autoverzekering.

Volgend artikel: