Vrije reparatiekeuze

Let bij een autoverzekering afsluiten op het feit of er bij een verzekeraar sprake is van vrije reparatiekeuze. Je zou eigenlijk de vrije reparatiekeuze van de autoverzekering wel kunnen vergelijken met de vrije zorgkeuze die bij zorgverzekeringen geldt. In feite komt het namelijk zo’n beetje op hetzelfde neer. Het is dus bij een autoverzekering vergelijken en afsluiten echt wel handig hier aandacht aan te schenken. Indien schade gewoon binnen je dekking valt is het dus nog altijd geen standaard gegeven dat er ook een 100% vergoeding voor de schade plaats zal gaan vinden, aangezien dit afhankelijk zal zijn van de garage indien er geen sprake van vrije reparatiekeuze is. Bij het wel hebben van vrije reparatiekeuze ben je uiteraard vrij om de schade te laten herstellen waar je dit zelf wenst.

Onderlinge afspraken

vrije-reparatiekeuzeHet is natuurlijk slim van autoverzekeraars om onderling afspraken te gaan maken met garages die autoschades kunnen repareren. Zo kan een lagere prijs worden afgesproken dan wellicht normaal het geval was. Door deze regelingen zou het voor garages mogelijk moeten zijn om op die manier meer klandizie te krijgen en voor verzekeraars is het dus een goede manier om zodoende goedkoper uit te zijn doordat er minder uitgekeerd hoeft te worden voor een gerepareerde schade.

Geen vrije reparatiekeuze

Stel, je gaat een autoverzekering afsluiten en het blijkt dat er geen vrije reparatiekeuze is. En dan komt het op een gegeven moment zo ver dat er schade ontstaat aan je auto. Je gaat naar een garage bij jou om de hoek om de schade te laten herstellen, maar wat blijkt nou, deze garage heeft geen banden met jouw autoverzekeraar. Dat is dus vervelend, want op dat moment zal er naar alle waarschijnlijkheid geen volledige vergoeding voor het schadeherstel volgen. Hierdoor zal een deel van de kosten voor jou zelf zijn. En dat dus terwijl het wel gewoon heel goed zo kan zijn dat de gemaakte schade wel binnen de dekking van de autoverzekering valt. Zo belangrijk is het dus om te weten of er vrije reparatiekeuze bij je autoverzekeraar is of niet.

Vorig artikel:

Volgend artikel: