Voorlopige dekking

Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten? Dan zal je eerst te maken krijgen met een voorlopige dekking. Dit hebben de autoverzekeraars ingesteld om ervoor te zorgen dat je meteen de weg op kunt, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe auto koopt. Op het moment dat je de verzekering afsluit gaat de voorlopige dekking in, tot de verzekeraar de kans heeft gehad om je aanvraag te beoordelen. Accepteert de verzekeraar je aanvraag na controle van de gegevens? Dan wordt de voorlopige dekking omgezet in een definitieve dekking, zodat je gebruik kunt gaan maken van de polis.

Direct verzekerd

Dankzij de voorlopige dekking van je autoverzekering ben je direct verzekerd en kun je wat dat betreft de weg op. Dit is vooral interessant wanneer je een andere auto op het oog hebt of je online een betere of goedkopere autoverzekering tegenkomt. Je kunt die meteen afsluiten, zodat je er direct gebruik van kunt maken. De voorlopige dekking geldt op basis van de dekking die je afsluit. Er is wat dat betreft sprake van een volwaardige verzekering. Het enige verschil met de uiteindelijke dekking is dat de autoverzekeraar nog akkoord dient te geven op de gegevens die je hebt ingevoerd tijdens de aanvraag.

Definitieve acceptatie en dekking autoverzekering

De verzekeraar zal tijdens de voorlopige dekking zorgen voor een controle van je gegevens, bijvoorbeeld door na te gaan of het aantal opgegeven schadevrije jaren (die je overigens met een no-claim beschermer kunt beschermen) klopt. Is dat het geval en worden er ook geen vreemde dingen gevonden tussen de andere gegevens die je hebt doorgegeven? Dan is er sprake van acceptatie, waardoor de voorlopige dekking wordt omgezet naar een definitieve dekking. Dit zorgt ervoor dat je gebruik kunt gaan maken van de verzekering en de auto, zonder enig voorbehoud. Uiteraard is het ook mogelijk dat de verzekeraar je weigert, de voorlopige dekking komt dan ten einde waardoor je een nieuwe polis af dient te sluiten.

Vorig artikel:

Volgend artikel: